Guia d'ús Aula Virtual 4

GUIA D’ÚS

◾ AULA VIRTUAL ◾ GUIA D’ÚS © SANTILLANA / VORAMAR ◾ 2 Aula Virtual 4 Santillana presenta Aula Virtual 4, una plataforma educativa que proporciona al professorat i als estudiants tot el que necessiten per a crear un entorn d’ensenyament i aprenentatge digital. •  Aula Virtual 4 està dissenyada per accedir-hi des de diferents dispositius, com ara ordinadors o tauletes digitals amb connexió a internet o sense, i es pot treballar amb els seus continguts de forma sincronitzada des de l’aula i també des de casa. •  Podràs comunicar-te amb l’alumnat i organitzar el treball de forma ràpida i senzilla. •  Tindràs accés a tots els materials per al professorat i l’alumnat que acompanyen els nostres projectes en la mateixa plataforma: guies didàctiques, solucionaris, suggeriments per a l’avaluació, etc. •  Podràs seguir l’evolució de l’alumnat mentre treballa amb els llibres de Santillana. •  Aula Virtual 4 s’adapta a tu i al teu alumnat. Hi ha una versió per al professorat, amb accés a continguts i àrees de treball exclusius, i una altra d’específica per a l’alumnat.

◾ AULA VIRTUAL ◾ GUIA D’ÚS © SANTILLANA / VORAMAR ◾ 3 Podeu accedir a Aula Virtual 4 de diferents maneres depenent de si utilitzeu el web amb connexió a internet o a l’aplicació per a descarregar-ne els continguts en el vostre dispositiu. •  EN LÍNIA: connecteu-vos amb el vostre navegador a https://av.santillana.es. •  FORA DE LÍNIA: descarregueu l’aplicació Aula Virtual 4 des de https://santillana.es/descarga-aulavirtual/ o des de les botigues Android i IOs. Podeu consultar la guia d’ús de l’Aula Virtual 4 fora de línia ací. Si heu creat un compte d’usuari/-ària, podreu iniciar sessió en Aula Virtual fent servir les vostres dades. Si sou usuaris/-àries d’e-vocación (comunitat exclusiva del professorat que utilitza els materials de Santillana), hi podreu accedir amb les mateixes credencials del vostre compte. Accés a Aula Virtual 4 Inici de sessió En cas de ser usuari/-ària d’e-vocación, no cal crear un compte per a accedir a Aula Virtual 4. Per contra, si no pertanyeu a la comunitat i accediu a Aula Virtual per primera vegada, haureu de crear un compte. Per a fer-ho, completeu els passos següents: Creació de compte Nom i cognoms Correu electrònic Contrasenya Llicència de llibre i contrasenya La llicència i la contrasenya del llibre seran proporcionades per la delegada o el delegat comercial corresponents i hi tindran associats els llibres sol·licitats. Creeu una contrasenya per a accedir a la plataforma. Podreu canviar-la, si voleu, una vegada que haja acabat el procés de creació de compte en l’apartat El meu perfil. Les persones usuàries d’e-vocación podran modificar-la des del mateix portal d’e-vocación. Haureu d’indicar-hi una adreça de correu electrònic autèntica per a associar-la al vostre compte. Inclou el vostre nom i un o dos cognoms.

4 ◾ AULA VIRTUAL ◾ GUIA D’ÚS © SANTILLANA / VORAMAR ◾ Encara no heu activat el compte? 1. Accediu a la URL https://av.santillana.es i seleccioneu «Entra». 2. Seleccioneu «Encara no heu activat el compte?» i completeu els camps amb la informació requerida, utilitzant el número de codi de la llicència i la contrasenya que us han assignat. Assegureu-vos d’introduir-hi una adreça de correu correcta. 3. Verificació del correu electrònic. Comproveu la safata d’entrada o la safata de correu brossa (SPAM). Important: després de completar el procés, teniu en compte que no podreu repetir-lo per a modificar l’adreça de correu electrònic. Per a canvis futurs, accediu a la pàgina d’inici d’AV4, feu clic en la imatge de l’avatar, trieu El meu perfil i actualitzeu l’adreça de correu. •  Activació de compte: si no podeu accedir a AV4 perquè el correu d’activació ha caducat o l’heu eliminat sense adonar-vos-en, podeu sol·licitar el reenviament d’un de nou. •  Correcció de correu electrònic: si no podeu accedir a AV4 perquè hi vau introduir una adreça de correu electrònic incorrecta durant el registre i no heu rebut el correu d’activació, podeu afegir-hi una nova adreça vàlida per a demanar-ne el reenviament. En els dos casos, podeu seguir aquests passos per a activar el compte:

◾ AULA VIRTUAL ◾ GUIA D’ÚS © SANTILLANA / VORAMAR ◾ 5 2. Introduïu-hi una adreça de correu electrònic i us enviarem un correu amb les instruccions perquè pugueu restablir-la. Necessiteu restablir la contrasenya? 1. Seleccioneu l’opció «Heu oblidat la contrasenya?». •  Restabliment de contrasenya: si heu oblidat la contrasenya, podeu sol·licitar crear-ne una de nova mitjançant correu electrònic. Aula virtual permet crear sessió amb un compte de Google. Podreu saber més detalls de la vinculació amb Google Classroom al final d’aquest document. Inici de sessió amb Google 1. Inicieu sessió en la plataforma i accediu a la secció El meu perfil. 1. Inicieu sessió amb Google. 2. Seleccioneu el vostre compte de Google. 3. Accepteu les condicions de vinculació. 2. Vinculeu el compte d’AV4 amb el compte de Google. Només és possible vincular un compte d’usuari d’AV4 amb un compte de Google. Una vegada vinculats els comptes, podreu iniciar la pròxima sessió directament amb el compte de Google.

◾ AULA VIRTUAL ◾ GUIA D’ÚS © SANTILLANA / VORAMAR ◾ 6 Els botons de navegació Amb els botons del menú de navegació podràs accedir a les diferents seccions d’Aula Virtual 4. Els meus llibres Aplicacions Agenda Assistència Notes Les meues classes Missatges Recursos Tauler de control Tutorial interactiu Tauler de control El Tauler de control està pensat com una pantalla d’inici on podràs tindre a mà la informació més destacada del teu dia a dia com a docent. Et permetrà accedir a les tasques en progrés que crees per a les classes, a l’agenda diària amb els esdeveniments programats per al dia actual i els esdeveniments futurs i als comentaris que faça l’alumnat sobre les tasques en curs.

◾ AULA VIRTUAL ◾ GUIA D’ÚS © SANTILLANA / VORAMAR ◾ 7 Els meus llibres En aquesta secció es mostraran els llibres digitals que s’han assignat al teu compte. Hi podràs veure els llibres, llegir-ne el contingut i personalitzar-lo o accedir a eines per prendre notes, subratllar i afegir-hi marcadors, entre d’altres. Aplicacions En la secció Aplicacions podràs descobrir solucions digitals que t’ajudaran i complementaran el teu dia a dia a l’aula. Una d’aquesta és Bingel, una plataforma per a fer exercicis on podràs reptar l’alumnat a superar-se en un entorn lúdic i adaptatiu. Com hi puc afegir més llibres? Si fas clic en el botó «Nova llicència» podràs introduir les noves credencials que et facilite el teu delegat o delegada per a afegir altres llibres a la teua llibreria d’Aula Virtual 4. Amb el botó podràs accedir al llibre o bé crear-ne una versió personalitzada. Com hi puc veure els meus llibres?

◾ AULA VIRTUAL ◾ GUIA D’ÚS © SANTILLANA / VORAMAR ◾ 8 Les meues classes En aquest apartat podràs veure les diferents classes, gestionar-ne els membres, accedir a l’entorn de creació de tasques i visualitzar de forma directa el llibre associat a l’assignatura corresponent. Crear una classe nova o unir-te a una que ja haja creat un altre o una altra docent. Ponderacions Horari de l’assignatura Editar la classe Veure el llibre associat a la classe Accés directe a l’apartat Tasques Administrar els membres de la classe Associar un llibre Hauràs de seleccionar un dels llibres disponibles en la teua llibreria per a associar-lo a la classe. Estableix les ponderacions per a cada tipus de tasca. Recorda que la suma de totes ha de ser 100. Podràs definir l’horari de la classe que estigues creant. Pots editar les dades d’una classe i també activar o desactivar el grup. Com puc crear una classe? Si fas clic en el botó Classe nova podràs incloure-hi les dades necessàries per a crear una classe. Una vegada creada la classe nova, podràs accedir directament a les seues seccions principals.

◾ AULA VIRTUAL ◾ GUIA D’ÚS © SANTILLANA / VORAMAR ◾ 9 Com em puc unir a una classe ja creada? Codi de la classe Cada classe creada té un codi associat. Pots sol·licitar el codi de la classe a la qual et vols unir i introduir-lo fent clic en el botó Unir-se a una classe existent. El o la docent que administre la classe t’haurà d’acceptar la sol·licitud. Com puc gestionar els membres d’una classe? Membres Tasques En la secció Membres de la classe podràs veure l’alumnat i el professorat que formen part del grup. Amb l’interruptor podràs activar o desactivar els membres que han sol·licitat unir-se a la classe. En l’apartat Tasques podràs elaborar encàrrecs per a l’alumnat i qualificar-los, compartir arxius, gestionar la seua assistència i fer un seguiment global i personalitzat dels seus avanços, entre d’altres. Hi podràs veure dades globals de la classe i de cada estudiant sobre les tasques encarregades. Tindràs un seguiment personalitzat de l’avanç de cada estudiant en el llibre de classe. Resum Seguiment

◾ AULA VIRTUAL ◾ GUIA D’ÚS © SANTILLANA / VORAMAR ◾ 10 Com puc corregir les tasques? Com puc crear tasques? Si accedeixes a cadascuna de les tasques creades podràs veure el nombre d’alumnes que l’han feta i podràs corregir les respostes. Les tasques en Aula Virtual 4 s’organitzen en temes assignats a un període del curs escolar. Una vegada creat un tema, podràs crear tasques que hi estiguen associades. Nou tema Nova tasca Com puc editar les tasques creades? Utilitza les pestanyes per a indicar les propietats de la tasca i els seus destinataris (p. ex.: Els climes del món). Pots editar les dades de la tasca amb el botó . Fes clic en «Nou tema» per a crear el primer grup de tasques (p. ex.: El clima). Corregir la tasca Dades de la tasca Publicar notes Avalua les respostes de l’alumnat; podràs fer-hi comentaris i tornar la tasca, si cal. Una vegada hages corregit les tasques, pots publicar-ne les notes perquè l’alumnat les veja en el seu compte.

◾ AULA VIRTUAL ◾ GUIA D’ÚS © SANTILLANA / VORAMAR ◾ 11 Agenda Amb aquesta funcionalitat podràs fer un registre d’esdeveniments i programar-los en diferents calendaris de manera ordenada. Missatges Aquest apartat et permetrà enviar missatges de forma individual, grupal o a tota la classe; també podràs adjuntar-hi arxius* i enllaços. Pots afegir calendaris a l’agenda per compartir esdeveniments amb l’alumnat. Si ets membre d’altres classes, en el calendari «Esdeveniments del centre» eixiran els corresponents a aquests grups. Aquesta opció et permet programar esdeveniments i associar-los a un dels calendaris. Si no hi ha calendaris creats, l’esdeveniment s’assigna al calendari «Esdeveniments propis», que és d’ús privat. Si necessites compartir esdeveniments amb l’alumnat, hauràs d’afegir un calendari nou (p. ex.: Classe 1r A). Com puc afegir calendaris? Com puc afegir un esdeveniment nou? Prova a crear missatges i a enviar-los. Els podràs gestionar des de la safata d’entrada. *Podràs adjuntar-hi arxius d’imatge (.jpg / .png), vídeo (.avi / .mp4 / .mpg) o documents (.pdf), a més d’arxius de Microsoft Office (.docx, .xlsx i .pptx) amb un límit de pes de 500 MB per arxiu. Nou missatge

◾ AULA VIRTUAL ◾ GUIA D’ÚS © SANTILLANA / VORAMAR ◾ 12 Assistència Aquesta funcionalitat et permetrà portar el registre de l’assistència (falta o retard) de l’alumnat. Si tens més d’un grup de classe, podràs seleccionar sobre quin grup vols fer el control. Recursos Aquesta secció et permetrà organitzar arxius* en carpetes i compartir-los amb les teues classes. Si vols, pots exportar el registre d’assistència de la setmana que estàs veient en format .pdf. Utilitza els desplegables per a triar la classe i el període de registre. Veuràs la llista d’alumnes on podràs incloure la notificació. Com puc exportar el registre d’assistència? Com puc indicar les faltes d’assistència i els retards? Podràs pujar diferents tipus d’arxius* per complementar les classes i organitzar-los en carpetes que només podràs veure tu. Si els vols compartir amb l’alumnat, els hauràs d’incloure dins de la carpeta compartida de la classe. Com puc afegir-hi recursos i organitzar-los? Per cada classe que tingues, es crea una carpeta compartida de forma automàtica. Tots els arxius que hi inclogues els veuran els membres respectius. Com puc compartir recursos? *Podràs incloure-hi arxius d’imatge (.jpg / .png), vídeo (.avi / .mp4 / .mpg) o documents (.pdf), a més d’arxius de Microsoft Office (.docx, .xlsx i .pptx) amb un límit de pes de 500 MB per arxiu.

◾ AULA VIRTUAL ◾ GUIA D’ÚS © SANTILLANA / VORAMAR ◾ 13 Notes En aquesta àrea podràs consultar les qualificacions de l’alumnat. Si tens més d’una classe, hauràs de seleccionar sobre quina classe vols fer la consulta. Tutorial interactiu Aula Virtual 4 disposa d’un tutorial interactiu que et guiarà en les diferents seccions i et proporcionarà una sèrie d’instruccions que t’ajudaran a familiaritzar-te amb la plataforma. Podràs exportar el butlletí de notes del curs escolar per a cada classe. Quan publiques les notes, seran visibles automàticament per a l’alumnat. Exportar notes i publicar-les El tutorial s’inicia automàticament el primer cop que accedeixes a Aula Virtual 4. També el podràs activar en qualsevol moment amb el botó corresponent, i et guiarà en la secció on et trobes. Podràs ometre el tutorial o bé avançar pels passos específics de cada apartat. Activar el tutorial interactiu

14 ◾ AULA VIRTUAL ◾ GUIA D’ÚS © SANTILLANA / VORAMAR ◾ Vinculació amb Google Classroom Per a poder utilitzar la integració de Google Classroom amb Aula Virtual 4, el primer que cal fer és associar el vostre compte de Google amb la persona usuària d’Aula Virtual 4, tal com s’ha explicat en l’apartat Inici de sessió amb Google (pàg. 5). Una vegada vinculat el vostre compte amb Google, podreu crear les classes, incloure-hi estudiants i assignar-los tasques vinculades a Google Classroom. Per a poder vincular una classe amb Google Classroom, cal fer-ho durant el procés de creació de la classe, abans d’incloure-hi els estudiants i assignar-los tasques. 1. Inicieu sessió en AV4. 2. Accediu a la configuració del perfil. 3. Vinculeu el vostre compte AV4 amb Google. Crear classe vinculada a Google Classroom 1. Accediu a la secció Les meues classes i feu clic en «Classe nova». 2. Empleneu els camps de formulari «Classe nova». 3. Activeu el botó «Compartir amb Google Classroom» per a vincular la classe creada.

◾ AULA VIRTUAL ◾ GUIA D’ÚS © SANTILLANA / VORAMAR ◾ 15 1. Accediu a l’espai «Tasques» de la vostra classe. 2. Creeu un «Tema nou» per a organitzar-vos les tasques. 3. Empleneu el formulari i activeu el botó «Compartir amb Google Classroom». En guardar, podreu visualitzar el tema creat amb la icona de la vinculació. 4. Feu clic en el tema que acabeu de crear i premeu el botó «Nova tasca». 5. Empleneu el formulari. En el desplegable «Tipus de tasca» trieu l’opció «Google Classroom». 6. Si voleu, podeu incloure-hi en la tasca un enllaç al llibre de referència. Una vegada hàgeu creat la classe i hi hàgeu inclòs estudiants, podreu afegir-hi tasques i temes vinculats a Google Classroom. Afegir tasques vinculades amb Google Classroom En completar el procés, visualitzareu la tasca vinculada, que podrà ser editada i qualificada des de Google Classroom.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mzc3MTcz